2020 m. gegužės 14 d., ketvirtadienis

Dok. filmas apie Joną Paulių II – per LRT

2020-ieji Lietuvoje paskelbti Šv. popiežiaus Jono Pauliaus II metais – pasaulis mini Jono Pauliaus II gimimo 100-ąsias metines. Prisimindamas šią iškilią asmenybę, dvasinį lyderį ir vieną didžiausių pasaulio autoritetų, Lietuvos visuomeninis transliuotojas gegužės 19 d. parodys 2016 metais sukurtą dokumentinį filmą „Žemyno išvaduotojas. Jonas Paulius II ir komunizmo žlugimas“ (rež. David Naglieri). Filme, kuris pelnė 7 kino apdovanojimus, yra panaudoti ir archyviniai LRT kadrai.


Daugiau kaip prieš keturiasdešimt metų popiežius Jonas Paulius II legenda virtusį savo pontifikatą pradėjo žodžiais: „Nebijokite! Atverkite, atlapokite duris Kristui!“ Šaltojo karo ir geležinės uždangos padalintame pasaulyje jo žinia apie besąlygišką žmogaus laisvę ir orumą sugriovė sienas ir pakeitė milijonų žmonių ateitį. Šiandieniniame pasaulyje pandemijos baimė statydina naujas sienas, o ištisas visuomenės grupes paverčia statistiniais „rizikos grupių“ vienetais. Todėl šiandien Jono Pauliaus II žodžiai skambėtų kaip padrąsinimas atpažinti kiekviename žmoguje Dievo atvaizdą, kurio vertės nesąlygoja nei jo amžius ar sveikata, nei ekonominių doktrinų padiktuoti poreikiai“, – sako LRT RADIJO programos „Mažoji studija“ redaktorė Rūta Tumėnaitė.
Jono Pauliaus II atvira, įvairiapusė asmenybė traukė net ir katalikybės neišpažįstančius pasaulio žmones. Jis rasdavo bendrą kalbą su pačiais įvairiausiais žmonėmis, nemėgo griežto, oficialaus protokolo, buvo vienas daugiausiai keliavusių popiežių, aktyviai domėjosi, kas vyksta pasaulyje, taip pat ir už geležinės sienos.
Joną Paulių II su Lietuva siejo ypatingas ryšys. Per savo inauguracijos iškilmes jis tarė sveikinimo žodį lietuviškai, vėliau daugelį kartų sveikino Lietuvos tikinčiuosius lietuvių kalba, o 1993 metais apsilankė su vizitu.
Specialias medžiagas apie Šventąjį Tėvą ir jo vizitą Lietuvoje taip pat rengia LRT.lt portalas. Laidas, skirtas prisiminti Joną Paulių II, transliuos ir LRT RADIJAS.


Filmą „Žemyno išvaduotojas. Jonas Paulius II ir komunizmo žlugimas“ (angl. „Liberating a Continent: John Paul II and The Fall of Communism“) žiūrėkite gegužės 19 d., antradienį, 21.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ.