2020 m. vasario 29 d., šeštadienis


Penktadieniais 18 val.
KRYŽIAUS KELIO apmąstymas

 
Kryžiaus arba Kančios kelias (lot. Via Crucis) primena pasmerktojo mirčiai Jėzaus Kristaus ėjimą į Golgotos kalną. Ten Jis buvo prikaltas ant paties atsinešto kryžiaus ir mirė. Jeruzalėje tebėra gatvė, pavadinta Via Dolorosa (Skausmingoji gatvė), kuria, manoma, ėjo Išganytojas. Pagal tradiciją, pirmoji Kryžiaus kelią Jeruzalės gatvėmis ėjo Švč. Mergelė Marija, taip prisimindama savo Sūnaus kančią. Vėliau šią tradiciją tęsė į Šventąją Žemę atvykę maldininkai, o kai į musulmonų užimtą Jeruzalę keliauti buvo pavojinga, pranciškonų rūpesčiu pradėta įrenginėti Kryžiaus kelio stotis tiesiog bažnyčiose.
Dalyvaudami Kryžiaus kelio procesijoje, tikintieji apmąsto Jėzaus kančios kelią, taip suvokdami Išganytojo kančios, mirties prasmę Prisikėlimo iš numirusių šviesoje. Tradicinį kryžiaus kelią sudaro 14 stočių, simbolizuojančių Jėzaus kančios kelią nuo patekimo pas Poncijų Pilotą iki nukryžiavimo ir palaidojimo. Kryžiaus kelias nėra vien atskiros stotys. Tai vienas didelis slėpinys, skatinantis susimąstyti ir kontempliuoti. Procesijos dalyviai, melsdamiesi ir giedodami, apmąsto Kristaus kančią. Kryžiaus kelią galima eiti ir pavieniui, tylomis, ir būriu, balsu skaitant ar giedant.  Beje, Kryžiaus kelias – tai ne vien tik Kristaus kančios prisiminimas: eidami procesijoje, galime peržvelgti ir savo gyvenimą, ir palyginti jį su Kristaus ėjimu į Golgotą. Ar iš tikrųjų mūsų nelaimės, nesėkmės nors kiek prilygsta Jo kančiai? Kryžiaus kelias yra proga susimąstyti, koks yra mūsų gyvenimo kryžius, prašant Dievo padėti jį nešti.
Kryžius nėra vien smurto įrankis. Krikščionims kryžius – tai išganymo ženklas, taip pat Dievo galybės bei išminties šaltinis.

Kryžiaus kelio stočių apmąstymus rasite čia :